Portfolio

Welkom op deze pagina, waar je door een deel van mijn portfolio kunt bladeren! Deze verzameling is niet compleet, maar weerspiegelt wel de verscheidenheid van projecten die ik de afgelopen jaren heb opgepakt.

Naast deze projecten heb ik met regelmaat groepen (studenten) begeleid, gewerkt als programmeur kunst & performance voor een festival, opgetreden met Spoken Word en muziek, speluitlegvideo's gemaakt voor een spellenwinkel en meer. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten, dus zie je iets waar je enthousiast van wordt? Neem gerust contact met me op!


Geldval - Artistiek journalistieke performance over Geldzorgen

In november 2023 werkte ik samen met Bureau Spotlight als programmamaker/regisseur om een voorstelling te maken over Geldzorgen in de Gelderse Vallei. Startend vanuit het onderzoek dat al enkele maanden bezig was, ben ik samen met Spoken Word artiest De Droominee en danseres Jamie de Heus een performance gaan maken. Deze hebben we op 30 november in Spectrum Veenendaal opgevoerd, waarna er in de zaal een nagesprek plaatsvond met politici en hulpverleners. Door Spoken-Word, dans en theater met elkaar te verbinden kon dit gesprek veel meer gaan over de emotionele verhalen van betrokkenen dan over de statistieken en grafiek rondom armoede.

Deze voorstelling is ook beschikbaar om op andere locaties te spelen. Interesse? Neem dan contact op!


De Zinnenboom - Kunstinstallatie rondom 'De Zin van het Leven'

Op 12 oktober 2023 voerde Wishful Singing samen met Fokke Obbema hun voorstelling 'De Zin van het Leven' op in Cultura Ede. Als randprogrammering maakt ik voor hen een interactieve kunstinstallatie genaamd 'De Zinnenboom'.  Met deze houten verplaatsbare boom stond ik op verschillende plekken, zoals het winkelcentrum, de Hogeschool of het atrium van Cultura zelf, om aan mensen te vragen: 'Wat is jouw zin van het leven?' Dit leverde een bontgekleurde verzameling van zinnen op, die mensen elk op een eigen blaadje schreven en in de boom hingen. Door letterlijk te 'bladeren' door de antwoorden van anderen werden de vele perspectieven op de zin van het leven zichtbaar en ontstonden er veel verrassende gesprekken.


Nominatie Jonge Theoloog des Vaderlands 2023-2024

Vanuit de Christelijke Hogeschool Ede ben ik voor het jaar 2023-2024 genomineerd als Jonge Theoloog des Vaderlands. In mijn pitch waarom ik mijzelf geschikt zag voor deze rol benoem ik: 

'Ik geloof dat de kerk en de kunstenaar weer vrienden moeten worden.
Ik geloof dat de kerk haar rol als theater weer mag omarmen.
Niet omdat geloven een sprookje zou zijn,
maar juist omdat de waarde van de kerk 
niet zit in haar lettertjes, maar in haar levenskracht.'

Tijdens de Nacht van de Theologie is uiteindelijk Thelma Schoon verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands, een ontzettend terecht keuze van de jury!


Het Paarse Avondmaal - Interactieve installatie tijdens de Ede Pride

Tijdens de eerste Ede Pride in 2022 plaatste ik een lange tafel van 15 meter lang op het Oude Kerkplein. Juist binnen de LHBTIQ+ comunnity kan het Avondmaal zo'n pijnlijk onderwerp zijn. Wat als je tot een geloofsgemeenschap behoort, maar je geen onderdeel mag zijn van deze maaltijd, dit betekenisvolle ritueel? Daarom werd deze tafel omgedoopt tot het Paarse Avondmaal, een tafel waar iedereen welkom is om aan te schuiven, een broodje te delen en naar elkaars verhaal te luisteren. De gesprekken waren soms mooi: ‘Wat fijn dat ik hier mijzelf kan zijn’. Soms pijnlijk: ‘Mijn ouders mogen niet weten dat ik hier ben’. En soms hilarisch, wanneer het mandje door de regen 15 meter moest afleggen langs een katrol met licht roestig ijzerdraad.


Expositie SCHEP - De Dakloze Theologen

Van 26 tot 28 augustus lanceerde ik samen met het collectief De Dakloze Theologen onze eigen expositie 'SCHEP'. In Kunstruimte Het Langhuis in Zwolle exposeerden wij hier eigen werk rondom thema's als feminisme, klimaatactivisme en kerkvernieuwing. Naast dat de expositie te zien was, hielden we er dat weekend ook workshops en op zondag een PopUpKerk-bijeenkomst.


Rituelenfabriek - Kloosterweekend

In 2020 ontwikkelden we met een aantal creatieve makers vanuit Stichting PopUpWerk een tweedaags kloosterweekend het Dominicanenklooster in Huissen genaamd: 'De Rituelen-Fabriek'. Twee dagen lang spelen met beelden en handeling; een zoektocht naar je eigen beeldtaal voor spirituele inzichten. Vanuit verschillende disciplines hebben we groepen begeleid in het ontwikkelen van eigen rituelen die helpen om stil te staan, verbinding te ervaren en vorm te geven aan wat vormloos is. 

Deze tweedaagse wordt nog steeds met regelmaat aangeboden in het Dominicanenklooster in Huissen.


Theatrale interventies - Religiedebat 'Klimaat, religie & klimaatreligie'

Op dinsdag 9 maart 2021 vond het Nationaal Religiedebat plaats, georganiseerd door Trouw en ForumC, met als titel 'Religie, klimaat en klimaatreligie'. Samen met Rikko Voorberg was ik aanwezig om tijdens het programma een viertal theatrale interventies uit te voeren. In de Metaal Kathedraal in Utrecht sleepten wij plechtig een houtversnipperaar als avondmaalstafel naar voren, werd er onder luid geraas van een kettingzaag een boom doormidden gezaagd, betuigden deelnemers hun spijt op het afgesneden hout en groeide er iets nieuws uit versnipperd hout vermengd met nieuwe aarde. 


Rouwen & Vieren - Ede 2022-2023

In december 2022 en 2023 leidde ik het project Rouwen en Vieren in Ede, een concept van Stichting PopUpWerk in Amsterdam. 7 tot 12 dagen lang stond er een glazen kas op het Oude Kerkplein in Ede waar bezoekers welkom waren om een kaarsje aan te steken, een lint te beschrijven of iets in het gastenboek achter te laten.  Met verschillende programma's en activiteiten, zoals muziek, workshop op thema-bijeenkomsten, werd er ruimte gemaakt voor zowel gemis als dankbaarheid, juist tijdens de kerstdagen. 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Ede Viert. Inmiddels wordt dit initiatief uitgevoerd in 5 verschillende steden: Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Ede en Bergen op Zoom. 


Cursus - Zet je idealen om in actie!

In 2021 ontwikkelde ik samen met Rikko Voorberg een cursus rondom idealen en activisme. Tijdens 4 avonden leren deelnemers verschillende vormen van actieve inzet voor rechtvaardigheid en ontdekken we de manier waarop frustratie en boosheid, via idealen om te zetten is in concrete acties. In totaal heb ik deze cursus op 4 plekken gegeven in samenwerking met o.a. HolyHub, Cultura, de CHE. 

 


Spiegelkapel - Kunstinstallatie op Graceland Festival

Op het Graceland Festival in 2021 plaatste ik een Spiegelkapel genaamd 'Feest der herkenning'. Op deze plek, net buiten het festivalterrein in de beschutting van het bos, konden bezoekers een door spiegels omgeven ruimte binnenstappen. Eenmaal binnen klonk er een compilatie van oude religieuze teksten over zowel de schoonheid als ook de kwetsbaarheid van de mens. Door deze woorden te horen en tegelijkertijd jezelf in de spiegels, in het verlengde van het bos, te kunnen aankijken was er een moment van bezinning mogelijk, temidden van de drukte van een festivalterrein. 

In de video beschrijft Shirma Rouse wat het bezoeken van deze Spiegelkapel met haar deed.